„Z kuchnią przez pokolenia” w gminie Wielka Nieszawka. Za nami warsztaty kulinarne

Box2 Kultura Wiadomości Wielka Nieszawka
fot. nadesłane

„Z kuchnią przez pokolenia” – pod taką nazwą odbyły się warsztaty gastronomiczne dla mieszkańców gminy Wielka Nieszawka. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z tradycyjnymi potrawami regionu, ale i nauczyć się samemu je przygotowywać, a menu było wyjątkowo różnorodne.

Warsztaty zrealizowane zostały w ramach programu „Dom Kultury+ Inicjatywy lokalne 2020”, dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Kultury. Do gminy trafiło łącznie 30 tys. zł, które posłużyły realizacji inicjatyw zgłoszonych przez samych mieszkańców. Jedną z nich były właśnie warsztaty gastronomiczne „Z kuchnią przez pokolenia”, które odbyły się 8 listopada. Przygotowaniem wydarzenia zajęli się członkowie Młodzieżowej Rady Gminy oraz Koło Gospodyń Wiejskich Brzoza. Organizatorzy z łącznej puli przyznanej w ramach grantu „Aktywni w kulturze” mieli do wykorzystania 3 tys. zł. Pieniądze w większości przeznaczone zostały na zakup produktów spożywczych.

REKLAMA

Trzygodzinne warsztaty dały uczestnikom wiele pracy, ale i zabawy. Udział w nich wzięło 17 osób, powstało więc i 17 zestawów dań, składających się z przystawki, dania głównego i deseru. Nie zabrakło potraw tradycyjnych dla regionu, takich jak np. zupa piwna, która swą historią sięga czasów Olendrów, którzy niegdyś zamieszkiwali na tych terenach. Co jeszcze znalazło się w warsztatowym menu? Uczestnicy przygotowywali również ravioli z sera twarogowego z dodatkiem grana padano i natki pietruszki. Jako danie główne wystąpiło kacze udko duszone w zielonej herbacie z jabłkiem. Poza tym przygotowano również zapiekankę sarbuncką, czyli podsmażone plasterki ziemniaka z kwaśną śmietaną i serem żółtym. Ukoronowaniem kulinarnej podróży był deser w postaci brownie. Dla uczestników była to świetna lekcja gotowania, połączona z lekcją historii. 

– Staraliśmy się przekazać uczestnikom ciekawostki gastronomiczne i porady praktyczne odnośnie potraw, które przygotowywali – opowiada Dawid Janczuk, przewodniczący Młodzieżowej Rady Gminy Wielka Nieszawka i główny koordynator projektu. – Odzew, jaki do mnie dotarł po warsztatach, był bardzo pozytywny. Połączyliśmy różne smaki tak, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie i było to widać w wyrażanych opiniach. Pytałem każdego z uczestników, czy wziąłby udział w warsztatach ponownie i wszyscy twierdzili, że byliby chętni. Całość była bardzo udana.

Dużym wsparciem dla realizacji projektu okazał się Urząd Gminy. Lokalne władze bezpłatnie udostępniły informatyka, a także niezbędny sprzęt komputerowy, dzięki któremu można było dokonać bezpośredniej transmisji na żywo z wydarzenia. Kto nie wziął udziału w projekcie „Z kuchnią przez pokolenia”, może zadowolić się transmisją, która dostępna jest na kanale „Warsztaty Gastr” w serwisie YouTube. Link dostępny jest również w mediach społecznościowych gminy Wielka Nieszawka.

Tagged

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *