Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Wiadomości
fot. nadesłane

Pierogi to nieodłączny element świątecznego stołu. Prezentujemy przepis na pierogi z kapustą i grzybami, który otrzymaliśmy dzięki uprzejmości Koła Gospodyń Wiejskich z Lulkowa.

Zaczynamy od przygotowania farszu.

REKLAMA

Uprzednio ukiszoną jesienną kapustę gotujemy z liściem laurowym. Drobno kroimy i przesmażamy cebulkę, namaczamy i gotujemy ususzone leśne grzybki. Ugotowaną kapustę przesmażamy i łączymy z wszystkimi składnikami, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto, dobrze wyrobione, to połowa sukcesu.

Do mąki dodajemy wrzącą wodę troszkę soli i olej co by się lepiej kleiły, porządnie wyrabiamy ręką lub w maszynie.

Zasiadamy przy wspólnym stole i wykrawane krążki napełniamy farszem i sklejamy.

Tagged

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.