Przepis na krajankę piernikową

Box2 Wiadomości
fot. nadesłane

Oto przepis za zrobienie krajanki piernikowej na święta. Publikujemy go dzięki uprzejmości Katarzyny Leszczyńskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Małej Nieszawce.

Ciasto:

REKLAMA

600g mąki

2 jajka

1 szklanka płynnego miodu

1,5 szkl cukru

3 łyżeczki przyprawy do piernika

3 łyżeczki kakao

2 łyżeczki sody

Nadzienie: dżem, powidła, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, żurawina, pokruszona czekolada itp.. (co kto lubi)

Wykonanie: do miski wsypać wszystkie suche produkty, wymieszać, zrobić dołek, dodać miód oraz roztrzepane jajka. Wyrobić ciasto. Ciasto wychodzi dość klejące. Oderwać kulkę wielkości pomarańczy, rozwałkować na grubość 1 cm. Podzielić na paski na szerokość 8 cm i długość blaszki.

Każdy pasek posmarować dżemem/powidłami, na połowę wysypać bakalie. Nie żałować! Składać na pół i delikatnie przygnieść. Zachować odstępy pomiędzy paskami ciasta. Piec 20 minut w temperaturze 200st.

Lukier:

1 białko ubić z 40g cukru i sokiem z cytryny

Polukrować jeszcze ciepłe ciastka i pokroić na 5cm.

Tagged

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.