Box1 Wiadomości
fot. Łukasz Piecyk

Parafia p.w. św. Bartłomieja w Czernikowie zachęca swoich wiernych do składania podpisów pod ustawą “Stop LGBT”. Ogłoszenie pojawiło się na podstronie parafii w serwisie Urzędu Gminy Czernikowo. Wójt Tomasz Krasicki odcina się jednak od apelu parafii i zapewnia, że gmina Czernikowo nigdy nie będzie strefą wolną od LGBT.

Posłanka z Torunia Joanna Scheuring-Wielgus poinformowała wczoraj, że na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Urzędu Gminy Czernikowo publikowane są ogłoszenia parafialne. Jednym z takich ogłoszeń była informacja o zbieraniu po mszy w kościele św. Bartłomieja w Czernikowie podpisów pod “zakazem marszów LGBT na ulicach polskich miast”. Parafia zachęcała wiernych do składania podpisów pod ustawą.

REKLAMA

Prosimy o podpisanie się pod tym obywatelskim projektem ustawy „STOP LGBT”, którego celem jest zakazanie tzw. „parad równości”. Są to marsze, podczas których dochodzi do licznych profanacji i walki z religią katolicką, a propaguje się legalizację związków homoseksualnych oraz adopcję dzieci przez gejów i lesbijki. Projekt ustawy ma zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się ideologii w Polsce – czytamy w ogłoszeniu parafii p.w. św. Bartłomieja w Czernikowie.

Umieszczenie tego typu ogłoszenia w gminnych serwisach informacyjnych wywołało burzę. Pojawiły się komentarze o “skandalicznej sytuacji”, a posłanka Scheuring-Wielgus wystosowała do wójta gminy Czernikowo oficjalne pismo z prośbą o wyjaśnienie sytuacji.

Na jakiej podstawie ogłoszenia duszpasterskie związku wyznaniowego są publikowane na stronie publicznej gminy? Kto podjął decyzję o takich publikacjach na publicznych stronach gminy? – pytała posłanka Joanna Scheuring-Wielgus.

Tomasz Krasicki, wójt gminy Czernikowo, wyjaśnił, że ogłoszenie zostało co prawda opublikowane na stronie Urzędu Gminy Czernikowo, ale w zakładce, dedykowanej parafii i zarządzanej przez zewnętrznego moderatora.

Parafia, podobnie jak część placówek oświatowych i lokalnych stowarzyszeń, na swą prośbę uzyskała możliwość zarządzania treściami dedykowanych podstron w celu zwiększenia płynności informacyjnej – wyjaśnia Tomasz Krasicki, wójt gminy Czernikowo. – Gmina Czernikowo nie ponosi odpowiedzialności za treści, pojawiające się na podstronie parafii.

Wójt jednocześnie podkreślił, że gmina nigdy nie nawoływała – i nie zamierza tego robić także w przyszłości – do poparcia projektu ustawy “Stop LGBT”.

Równość i tolerancja to dla mnie wartości nadrzędne. Gmina Czernikowo na pewno nie będzie nigdy, dopóki ja będę wójtem, “strefą wolną od LGBT”. Wszyscy mieszkańcy gminy są równi i mają te same prawa – deklaruje wójt Tomasz Krasicki. – Gmina Czernikowo to wspólnota, w której każdy, niezależnie od narodowości, płci, przekonań politycznych czy orientacji seksualnej, jest tak samo ważny i ma takie same prawa.

Gmina odcina się od apelu parafii p.w. św. Bartłomieja. Ogłoszenia na podstronie parafii zostały zawieszone. Wójt zamierza również porozmawiać z księdzem proboszczem na temat funkcjonowania podstrony parafii i wprowadzenia ewentualnych zmian, aby w przyszłości nikt nie miał wątpliwości, kto jest autorem zamieszczanych tam treści.

Tagged

1 thought on “Parafia w Czernikowie zbiera podpisy pod ustawą “Stop LGBT”. Znamy stanowisko gminy

1. Obrzydliwe, kiedy księża zamiast wczytać się w słowa Jezusa o tolerancji nawet wobec przestępców, prostytutek itp. robią nagonkę na osoby o innej orientacji seksualnej. Ale kupczyć mszami, intencjami i posługami mogą. FARYZEUSZE ! Bóg jest w każdej osobie. W LGBT czy w prawdziwym katoliku. I okazując zło, przemoc, wyzwiska innym, okazujemy swoje zło Bogu. Pomyślcie wy, co mienicie się chrześcijanami. Raz jeszcze wczytajcie się w słowa Jezusa, a nie jego współczesne nadinterpretacje. I skończcie z tą nienawiścią