Do gospodarstw w Łubiance i Pigży w końcu popłynie gaz. Na początku kwietnia przedstawiciele samorządu podpisali w tej sprawie list intencyjny z Polską Spółką Gazownictwa.
Projekt budowlany dla inwestycji powstać ma do połowy 2020 r. Długość sieci gazowej wynieść ma 16 km, a koszt wykonania to kwota ok. 4 mln zł. Po uzyskaniu wszystkich potrzebnych pozwoleń na budowę inwestor, w IV kwartale przyszłego roku, rozpisze przetarg na wykonanie gazyfikacji. Kiedy rozpoczną się prace? Według zapewnień będzie to II kwartał 2021 r.
– W międzyczasie przewidujemy rozpoczęcie projektowania następnych odcinków sieci gazowej do kolejnych sołectw naszej gminy – deklarują samorządowcy. – Odpowiednie przygotowanie i realizacja inwestycji będzie wymagała zaangażowania wielu osób i instytucji. Gmina Łubianka stworzy też odpowiednio korzystne warunki w zakresie dostosowania systemu opłat inwestycyjnych.
Jakie działania przeprowadzi Polska Spółka Gazownictwa? Przede wszystkim przygotuje projekt budowlany, ustali szczegóły prac z potencjalnymi odbiorcami gazu oraz wybuduje ze środków własnych całą instalację gazową.
W ubiegłym roku do gminy wpłynęły już pierwsze wnioski mieszkańców zainteresowanych dostawą gazu. Osoby, które są zameldowane w gminie i chcą, by do ich gospodarstwa docierał gaz, mogą zgłosić się do Wydziału Infrastruktury, Rolnictwa i Ochrony Środowiska UG w Łubiance.
Jakie korzyści wynikają z podłączenia do sieci gazowej? Gaz ziemny to przede wszystkim ekologiczne i ekonomiczne źródło energii. Stosując takie ogrzewanie, nie tylko poprawiamy swój standard życia, ale mamy pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
W takim gospodarstwie nie trzeba myśleć także o składowaniu opału lub innego paliwa, a w trakcie procesu spalania nie pozostają żadne odpady. Nowoczesny kocioł gazowy, w porównaniu z tradycyjnym piecem na węgiel, spala nawet 40 proc. mniej paliwa. To przede wszystkim oszczędność finansowa. Przy cyklicznych kontrolach instalacji, kanałów wentylacyjnych i spalinowych korzystanie z ogrzewania gazowego jest w pełni bezpieczne.