Konferencja Ekokuchnia, czyli jak odżywiać się zdrowo?

Box2 Gmina Chełmża
fot. nadesłane

Jak się zdrowo odżywiać i jak uchronić się od pułapki uzależnienia od codziennych czynności? Takie pytania zostały postawione przed uczestnikami projektu „Ekokuchnia”, którego podsumowanie odbyło się podczas konferencji „Akademia Zdrowia – pozwól sobie pomóc”.

Projekt „Ekokuchnia – zdrowie na talerzu” został zrealizowany w ramach programu „Działaj Lokalnie”, prowadzonego przez Stowarzyszenie „Kuźnia Inicjatyw Lokalnych” w Lisewie. Wniosek o dofinansowanie projektu złożyła jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Zelgnie, jednak pomysłodawczynią jest Stanisława Stasieczek, wiceprzewodnicząca Rady Gminy. 

REKLAMA

W ramach „Ekokuchni” trzykrotnie odbywały się warsztaty. Dwa w Zelgnie oraz jeden w Witkowie. 

– Podsumowaniem realizacji tego projektu była konferencja, która odbyła się w sali widowiskowo-sportowej w Zelgnie. Pojawiły się na niej trzy tematy – mówi Stanisława Stasieczek.

Na konferencji odbyło się więc nie tylko podsumowanie „Ekokuchni”. Uczestnicy mogli wysłuchać wykładu o uzależnieniach behawioralnych, wygłoszonego przez psycholog Joannę Jarocką, oraz zapoznać się z tematyką zielarstwa, dzięki wiedzy Sary Orzechowskiej, znawczyni zielarstwa i absolwentki studiów „Dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze”.

– Każdy uczestnik konferencji dostał materiały związane z tymi trzema tematami, czyli poradnik z „Ekokuchni” z recepturami poszczególnych potraw, bardzo ciekawe materiały o uzależnieniach oraz o ziołach – opowiada Stanisława Stasieczek.

Celem projektu miało być nakłonienie do zmiany nawyków żywieniowych przez zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców. 

– Priorytetami były: zmiana przyzwyczajeń, ukierunkowanie ludzi na to, by wreszcie zaczęli dbać o swoje ciało i nie doprowadzali do otyłości – podkreśla Stanisława Stasieczek. – Główny nacisk był na to, żeby robić więcej sałatek i surówek. Często jest tak, że przygotowujemy schabowego, ziemniaki, a zapominamy o surówce. Te proporcje powinny się zmieniać. Mniej mięs, a więcej owoców i warzyw. 

Nie jest to pierwszy raz, kiedy Stanisława Stasieczek koordynowała projekt sprzyjający zdrowym nawykom. Aktywnie działa w tym temacie od 2005 r. Jak sama przyznaje, prowadziła już wiele takich programów, jednak nadal wciąż jest zapotrzebowanie na uświadamianie.

Tagged

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *