Uczniowie z regionu zostali laureatami konkursu „Alchemia i Amory w Kuchni” [ZDJĘCIA]

Box2 Powiat chełmiński
Fot. ZS CKP Grubno

Przez żołądek do serca. To stare powiedzenie przyświecało uczniom technikum Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie w trakcie kulinarnego święta „Alchemia i Amory w Kuchni”. Konkurs, odbywający się w placówce od lat, zorganizowano w czwartek 14 lutego.

Głównym punktem programu był plebiscyt dla uczniów technikum „Aranżacja Walentynkowa”. Tematem przewodnim zmagań było danie wykonane na bazie pstrąga, pietruszki, topinamburu oraz sera „Dojrzewający Pielgrzym”. Na deser wykorzystać należało powidła śliwkowe, produkowane w Strzelcach Dolnych, oraz wielokwiatowy miód.

– Rywalizacja między zespołami poszczególnych szkół w zawodach gastronomicznych jak zwykle stała na najwyższym poziomie, czym młodzi adepci sztuki gotowania z całą pewnością zdobyli serca jury i obserwatorów – relacjonuje Dorota Pstrąg, nauczycielka języka polskiego ZS CKP Grubno.

W skład jury oceniającego prace weszli m.in. mistrzowie świata w carvingu, autorzy książek kulinarnych, eksperci i doradcy: Łukasz Szewczuk, Grzegorz Gniech, Walentyna Jałocha, Sławomir Nawrot, Krzysztof Leśniewski, Daniel Żurkowski oraz Agnieszka Lewandowska.

Po burzliwych obradach jury najwyższą nagrodą postanowiło uhonorować młodych kucharzy z klasy „technik żywienia i usług gastronomicznych” ZS CKU w Przemystce – Kingę Wawrzyniak i Cypriana Dobrzyckiego. Przygotowali oni pieczone w maśle roladki z pstrąga w holenderskim sosie z karmelizowanym topinamburem i chipsem serowo-pietruszkowym. A co na deser? Tu młodzież popisała się markizą z tiulowym welonem zakochaną w sekretnym kremie. 

Drugie miejsce zajęli przedstawiciele placówki w Grubnie: Agnieszka Wróblewska oraz Magdalena Wyżykowska; trzecie – uczniowie ZS CKU w Gronowie – Marysia Kowalska i Karol Sztandarski. Wręczenia nagród dokonał wicestarosta chełmiński Wojciech Bińczyk. 

Pozakonkursową atrakcją, przygotowaną dla uczestników, były warsztaty sztuki cukierniczej, którym towarzyszyły pokazy szefów kuchni: Michała Lorbieckiego, właściciela restauracji Chlebem i Solą, który przygotował pokaz „Desery walentynkowe” oraz „Aranżacja II dań”.

Pokaz „Filetowanego pstrąga z szałwią” oraz „Walentynkową rozkosz” zaprezentował zaś szef kuchni Hotelu Vistula. Wśród warsztatów odbyły się także te dotyczące kuchni ukraińskiej oraz pokaz kulinarny Euro Toqes Polska.

– Dopełnieniem walentynkowego święta kulinarnego był minitarg produktów regionalnych – dodaje Dorota Pstrąg. – Nabyć można było regionalne sery, miody czy zdrową żywność.

Wydarzenie wpisało się w organizację trzydniowych Walentynek Chełmińskich, organizowanych między 14 a 16 lutego w samym sercu Chełmna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *