Sernikowy konkurs rozstrzygnięty. Mamy zwycięski przepis [FOTO]

Box2 Gmina Chełmża Region
fot. Urząd Gminy Chełmża

W konkursie na wielkanocny sernik organizowany przez gminę Chełmża zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Grzegorza. Kolejne miejsca zajęły wypieki KGW z Zajączkowa i sołectwa Windak.

Centrum Inicjatyw Kulturalnych Gminy Chełmża rozstrzygnęło konkurs kulinarny na sernik wielkanocny. To obowiązkowy – poza babką i mazurkiem – wypiek na świątecznym stole. Kto tym razem triumfował?

Jury wzięło pod uwagę nie tylko walory smakowe, ale także dobór składników, prezentację podania i ogólne wrażenie. Pierwsze miejsce zajął wypiek przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Grzegorza. Na podium znalazły się też gospodynie z Zajączkowa i sołectwo Windak.

Nagroda specjalna pozakonkursowo przyznana została Marii Kucharzewskiej z Głuchowa za Sernik Głuchowski, stanowiący już dzisiaj produkt lokalny Głuchowa i gminy.

Sernikowa rywalizacja została podsumowana w Urzędzie Gminy Chełmża podczas tegorocznych warsztatów rękodzielniczych z wykonywania palm wielkanocnych. Nagrody uczestniczkom wręczył wójt Jacek Czarnecki.

A oto przepis na sernik, który zwyciężył w konkursie, czyli sernik o spodzie marchewkowym z Grzegorza:

Składniki:

Spód z ciasta marchewkowego

  • 50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
  • 150 g drobno startej marchewki
  • 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
  • 100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła

Masa serowa

  • 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek + 1 – 2 żółtka
  • 80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego

Krem na wierzch

  • 125 g kremowego serka Philadelphia lub Twój Smak + 200 g kwaśnej śmietany 12% + 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:

  • Pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 26 – 27 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia.Dno i boki posmarować grubo masłem.

Spód z ciasta marchewkowego

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko wymieszać.
  • W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
  • Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. Wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przygotować wcześniej). W chwili wykładania masy serowej ciasto może być ciepłe. Ciasto można też nasączyć rumem lub likierem np. kokosowym.

Masa serowa

  • Piekarnik ustawić na 175 stopni C. Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, mąkę i cukier. Miksować przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Wbijać kolejno jajka i żółtka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym. Na koniec zmiksować ze śmietanką i wanilią. Masę wylać na upieczony, ostudzony spód. Piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.
  • Krem na wierzch: Wysunąć sernik z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić krem (wszystkie składniki wymieszać w miseczce) i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze przez 15 minut. Studzić stopniowo wyjmując z piekarnika. Odstawić na kratkę.
  • Zimny sernik obkroić nożem, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Udekorować orzechami włoskimi.
Tagged
Wojciech Giedrys
Dziennikarz, redaktor wydań "Tylko Toruń" i działów on-line serwisów tylkotorun.pl i pozatorun.pl. Od 1999 r. w Toruniu. Miłośnik architektury modernistycznej, piewca Rubinkowa.
http://fb.me/wojciech.giedrys

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *