Przypominamy kulinarne zmagania szkół gastronomicznych w Grubnie [ZDJĘCIA]

Powiat chełmiński Wiadomości
fot. nadesłane

„Alchemia i amory w kuchni” to wydarzenie, które każdego roku organizowane jest przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. Ignacego Łyskowskiego w Grubnie. Tradycyjnie już towarzyszy świętu zakochanych, ale emocje uczestników i jurorów nie gasną jeszcze na długo po zakończeniu konkursu.

Całodniowe wydarzenie wypełnione jest atrakcjami dla przyjezdnych gości. Najważniejszą ideą „Alchemii i amorów w kuchni” jest międzyszkolny konkurs kulinarny. W tym roku do rywalizacji stanęło pięć dwuosobowych zespołów uczniowskich ze szkół w Bydgoszczy, Świeciu, Grubnie, Koninie i Przemystce. Konkurs kulinarny polegał na przygotowaniu dwóch potraw przez uczniów szkół gastronomicznych z produktów bazowych, określonych przez organizatorów.

REKLAMA

W tym roku było do przygotowania danie główne, składające się z piersi indyka, batatów i żurawiny. Smak, struktura i wygląd potrawy musiały odpowiadać motywowi walentynkowemu. Do wykonania był także deser na bazie ciasta parzonego – mówi Andrzej Wojciechowski, kierownik kształcenia praktycznego z Zespołu Szkół w Grubnie. – Dania konkursowe podlegały ocenie jurorów.

Zmagania młodzieży oceniało jury, w skład którego wchodzili: Jerzy Marszałek, szef Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex, Marcin Bożek i Tomasz Ptak ze Stowarzyszenia Kucharzy Bez Granic oraz Daniel Żurkowski, właściciel Pasjonata Bistro i Tropicana Bistro. Pierwsze miejsce zajęli Krystian Burczyński i Oliwia Woźniak z Zespołu Szkół w Przemystce. Kolejny stopień podium przypadł w udziale Martynie Pudlewskiej i Patrycji Głowackiej z Zespołu Szkół w Grubnie. Trzecie miejsce wywalczyli z kolei Maciej Jarzębski i Beata Karwasz z Zespołu Szkół w Świeciu. Konkurs kulinarny nie był jednak jedynym przewidzianym przez organizatorów. Młodzież rywalizowała także w konkurencji walentynkowego dekorowania stołów. Brali w nim udział uczniowie z Technikum Hotelarskiego. Konkursowi towarzyszyły pokazy dekoracji walentynkowych, związane m.in. z florystyką. Prowadzone były przez uczniów Technikum Architektury Krajobrazu.

Odbyły się także warsztaty kuchni afrodyzjakowej, pokazy kulinarne i spotkanie otwarte z szefami kuchni – opowiada Andrzej Wojciechowski.

W szkole został także zorganizowany minitarg produktów regionalnych, który witał przybywających gości. Ze swoimi lokalnymi wyrobami zaprezentowało się m.in. Koło Gospodyń Wiejskich „Topolanki”. Nie zabrakło także tradycyjnych produktów mlecznych oraz gęsiny.

Jurorzy bardzo wysoko ocenili umiejętności uczniów. Młodzież starała się wykorzystywać nowoczesne metody technicznej obróbki żywności, m.in. niskie temperatury i szybkie mrożenie. Jury stwierdziło, że uczniowie są bardzo oszczędni w smakach oraz że potrawy mniej estetyczne często okazywały się smaczniejsze – podsumowuje wrażenia Andrzej Wojciechowski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *