Podstawówka w Przysieku wyremontowana za 4 mln złotych

Box2 Wiadomości Zławieś Wielka

Szkoła Podstawowa w Przysieku już od dawna wymagała podjęcia działań remontowych. Jej stan techniczny pozostawiał wiele do życzenia, a powierzchnia nie odpowiadała stale zwiększającej się liczbie uczniów. To już jednak przeszłość. Dzieci i młodzież mogą już korzystać z wybudowanego obiektu. Inwestycja pochłonęła łącznie ponad 4 mln zł.

Podstawówka w Przysieku obchodzi w tym roku 120-lecie istnienia. Od kilku lat jest sukcesywnie modernizowana i powiększana. W 2017 r. zyskała nowoczesną salę gimnastyczną, a w zeszłym roku rozpoczął się kompleksowy remont, obejmujący przede wszystkim zwiększenie powierzchni. Był to krok niezbędny wobec stale rosnącej liczby uczniów i reformy edukacji, zgodnie z którą liczebność klas podstawówek zwiększyła się do ośmiu.

REKLAMA

– Szkoła została rozbudowana ze względu na brak miejsca do prowadzenia zajęć. Wcześniej dzieci musiały uczyć się w salach wynajmowanych w budynkach spółdzielni mieszkaniowej Stary Toruń. Trzeba mieć na uwadze, że Rozgarty, Przysiek i Stary Toruń cały czas zwiększają liczbę mieszkańców, ciągle budowane są nowe domy. Konieczne było poza tym połączenie szkoły z salą gimnastyczną, na której budowę udało się pozyskać dofinansowanie z Ministerstwa Sportu i Turystyki w wysokości 780 tys. zł – wyjaśnia Krzysztof Rak, zastępca wójta gminy Zławieś Wielka.

– Przedsięwzięcie zostało zakończone, a pozwolenie na użytkowanie obowiązuje od 31 sierpnia. Wykonawca wywiązał się z umowy i zrealizował wszystkie planowane roboty budowlane. Prace spowolniła epidemia, ale mimo tego udało się je zakończyć w terminie. Nie było też problemów z dostępnością materiałów – informuje Piotr Grodzki, inspektor ds. inwestycji i zamówień publicznych w Urzędzie Gminy Zławieś Wielka.

Budowa łącznika wymagała przeprowadzenia kompleksowych robót budowlanych. W ich skład weszły roboty ziemne, wykonanie fundamentów i ścian zewnętrznych, ułożenie stropu i więźby dachowej, wykonanie izolacji, montaż instalacji sanitarnych, elektrycznej, grzewczej, wodno-kanalizacyjnej i wentylacji, montaż drzwi i okien oraz roboty wykończeniowe. Nowy budynek jest obiektem dwukondygnacyjnym o powierzchni niemal 1 tys. m2.

– Powierzchnia korytarzy w szkole została powiększona, co znacznie zwiększyło komfort poruszania się po budynku, zwłaszcza osobom niepełnosprawnym. Pojawiły się nowe szatnie i zaplecze sanitarne, a nauczyciele zyskali pokój nauczycielski. Powstała także duża świetlica z zapleczem kuchennym – wymienia Piotr Grodzki. – Uczniowie mogą już poza tym korzystać z pięciu nowych sal lekcyjnych, a już niebawem w pracowniach tematycznych pojawi się wyposażenie umożliwiające zgłębianie wiedzy w ciekawszy, bo poparty eksperymentami sposób.

Dodatkowo wykonawca zadbał o zagospodarowanie terenu wokół szkoły, czyli wykonanie chodników, dojazdów i nasadzeń zieleni. Budynek został przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych, znalazły się w nim m.in. winda i pochylnie dla wózków inwalidzkich.

Włodarze nie zamierzają na tym poprzestać. Na początku sierpnia Jan Surdyka, wójt gminy Zławieś Wielka, poinformował, że pieniądze pozyskane od rządu w ramach Funduszu Inwestycji Lokalnych zostaną przeznaczone na remont szkoły w Złejwsi Wielkiej.

Tagged

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *