Które sklepy nie przestrzegają zaleceń epidemiologicznych?

Box2 Wiadomości
Fot. Pixabay

Coraz więcej osób reaguje widząc sprzedawców i ekspedientki, które nie stosują się do zaleceń epidemiologicznych. Także do naszej redakcji wpływają maila z informacjami braku lateksowych rękawiczek u sprzedawców lub o podawania towaru i obracaniu gotówką. Co mówią przepisy epidemiologiczne? Do czego sprzedawcy są zobowiązani, a czego wymagać od nich nie możemy?

W ostatnią sobotę zauważyłem, że praktycznie żaden ze sklepów w mojej okolicy nie wdrożył dosłownie żadnych zaleceń Ministerstwa Rozwoju. Pracownicy oraz kierownictwo kierują się „swoimi” wytycznymi z central, które w bardzo niewielkim stopniu są zbieżne z zaleceniami Ministerstwa Rozwoju oraz Generalnego Inspektoratu Sanitarnego. Wnioskiem jest, że nie zastosowanie się w 100% albo więcej niż przewidują zalecenia spowoduje, że te obiekty handlowe staną się „rozsadnikiem” epidemii w naszej okolicy. W sklepach jak zawsze na pierwszym planie jest licznie i  układnie towaru zamiast z  pełnym zaangażowaniem dbałość o minimalizowanie możliwości zakażenia się na terenie sklepów – napisał do nas pan Marek ze Złotorii.

REKLAMA

Jak dokładnie brzmią zalecenia Ministerstwa Rozwoju podczas zagrożenia epidemią koronawirusa?

  • Zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (1-1,5 metra).
  • Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych.
  • Promować regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników obiektów handlowych wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
  • Upewnić się, że osoby przebywające w obiektach handlowych mają dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce mydłem i wodą.
  • Umieścić dozowniki z płynem odkażającym w widocznych miejscach i upewnić się, że dozowniki te są regularnie napełniane.
  • Wywiesić w widocznym miejscu informacje, jak skutecznie myć ręce.
  • Upowszechniać wśród pracowników wiedzę z zakresu BHP.
  • Zwrócić szczególną uwagę na rekomendacje, aby podczas wizyt w placówkach handlowych NIE dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu.
  • Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
  • Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.
  • Zapewnić, aby pomieszczenia handlowe były czyste i higieniczne: 1. powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze), a także wózki i koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem; 2. wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane z użyciem wody z detergentem.

W ogłoszeniu Ministerstwa Rozwoju zaznaczono również, że NIE zaleca się noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *