Konferencja Ekokuchnia, czyli jak odżywiać się zdrowo?

Box2 Gmina Chełmża
fot. nadesłane

Jak się zdrowo odżywiać i jak uchronić się od pułapki uzależnienia od codziennych czynności? Takie pytania zostały postawione przed uczestnikami projektu „Ekokuchnia”, którego podsumowanie odbyło się podczas konferencji „Akademia Zdrowia – pozwól sobie pomóc”.

Projekt „Ekokuchnia – zdrowie na talerzu” został zrealizowany w ramach programu „Działaj Lokalnie”, prowadzonego przez Stowarzyszenie „Kuźnia Inicjatyw Lokalnych” w Lisewie. Wniosek o dofinansowanie projektu złożyła jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Zelgnie, jednak pomysłodawczynią jest Stanisława Stasieczek, wiceprzewodnicząca Rady Gminy. 

W ramach „Ekokuchni” trzykrotnie odbywały się warsztaty. Dwa w Zelgnie oraz jeden w Witkowie. 

– Podsumowaniem realizacji tego projektu była konferencja, która odbyła się w sali widowiskowo-sportowej w Zelgnie. Pojawiły się na niej trzy tematy – mówi Stanisława Stasieczek.

Na konferencji odbyło się więc nie tylko podsumowanie „Ekokuchni”. Uczestnicy mogli wysłuchać wykładu o uzależnieniach behawioralnych, wygłoszonego przez psycholog Joannę Jarocką, oraz zapoznać się z tematyką zielarstwa, dzięki wiedzy Sary Orzechowskiej, znawczyni zielarstwa i absolwentki studiów „Dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze”.

– Każdy uczestnik konferencji dostał materiały związane z tymi trzema tematami, czyli poradnik z „Ekokuchni” z recepturami poszczególnych potraw, bardzo ciekawe materiały o uzależnieniach oraz o ziołach – opowiada Stanisława Stasieczek.

Celem projektu miało być nakłonienie do zmiany nawyków żywieniowych przez zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców. 

– Priorytetami były: zmiana przyzwyczajeń, ukierunkowanie ludzi na to, by wreszcie zaczęli dbać o swoje ciało i nie doprowadzali do otyłości – podkreśla Stanisława Stasieczek. – Główny nacisk był na to, żeby robić więcej sałatek i surówek. Często jest tak, że przygotowujemy schabowego, ziemniaki, a zapominamy o surówce. Te proporcje powinny się zmieniać. Mniej mięs, a więcej owoców i warzyw. 

Nie jest to pierwszy raz, kiedy Stanisława Stasieczek koordynowała projekt sprzyjający zdrowym nawykom. Aktywnie działa w tym temacie od 2005 r. Jak sama przyznaje, prowadziła już wiele takich programów, jednak nadal wciąż jest zapotrzebowanie na uświadamianie.

Tagged

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *