Certyfikat kulinarny dla producentów z Unisławia

Box1 Kultura
Agnieszka Wróbel jest znana w regionie z uprawy mięty. (Fot. Łukasz Piecyk)

Dwóch przedstawicieli Unisławia znalazło się w sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza.To duże wyróżnienie w kulinarnym środowisku.

Gospodarstwo Zielarskie Agnieszka i Piotr Wróbel z Gołot oraz Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Unisław „Unamel” to dwaj z dziesięciu nowych członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Gala wręczenia certyfikatów odbyła się w Osadzie Karbówko w Elgiszewie.

Unamel to firma założona w 1922 r. jako rozlewnia miodu sztucznego. W 1952 r. rozpoczęto jej rozbudowę. Niedługo później pojawiły sie na rynku przetwory owocowe z logo Unamel. Obecnie Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Unisław sp. z o.o. prowadzi działalność w zakresie produkcji przetworów owocowo-warzywnych z własnych upraw oraz skupu owoców i warzyw. Firma pisze o sobie na swojej stronie:

– System kontroli gwarantuje wysoką jakość produkcji, doskonałe walory smakowe oraz uznanie w kraju i poza jego granicami. Mocną stronę spółki stanowi kadra o najwyższych kwalifikacjach i doskonała baza surowcowa z żyznych ziem województwa kujawsko-pomorskiego. Nasza firma łączy tradycje produkcyjne z nowoczesnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności bez konieczności konserwowania jej chemicznie. Nasze motto to jakość, tradycja i smak.

W tym gronie znalazło się także Gospodarstwo Zielarskie Wróbel w Gołotach.

– Jesteśmy rodzinnym gospodarstwem zajmującym się uprawą, pielęgnacją, zbiorem, suszeniem, czyszczeniem i pakowaniem herbatek ziołowych i przypraw. Nasze pola uprawne znajdują się w obrębie Parku Krajobrazowego Zakola Dolnej Wisły przy rezerwacie przyrody – czytamy na profilu na Facebooku gospodarstwa.

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego to zrzeszenie restauratorów, producentów i przetwórców z poszczególnych regionów Europy, którym przyświeca wspólny cel – zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla poszczególnych regionów.

Certyfikat Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (w tym przypadku podpisany przez Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotra Całbeckiego) informuje, że dane przedsiębiorstwo posiada status członka Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Europa we wskazanym regionie i ma prawo do posługiwania się znakiem towarowym sieci. Ponadto widnieje na nim informacja:

– Przedsiębiorstwo spełnia kryteria określone dla tej sieci poprzez serwowanie czy wytwarzanie produktów pochodzących z danego regionu, charakteryzujących się unikatowym smakiem i/lub poprzez aktywne działanie na rzecz promocji i zachowania różnorodności oraz tradycji kulinarnych, które są częścią dziedzictwa kulturowego danego regionu – czytamy w charakterystyce certyfikatu.

Pomysł powołania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego narodził się i został wcielony w życie w Szwecji i Danii (w Bornholm) w 1995 roku. Impulsem do powstania sieci była potrzeba budowania regionalnej tożsamości kulinarnej. Do głównych celów inicjatywy należą: wskazywanie konsumentom lokalnej i regionalnej żywności w Europie, promocja żywności tradycyjnej opartej na lokalnych produktach,rozwój współpracy pomiędzy regionami działającymi w ramach sieci, zachęcanie turystów do odwiedzania miejsc atrakcyjnych kulinarnie, wsparcie małych i średnich przedsiębiorstw oraz zwiększenie zainteresowania żywnością wysokiej jakości. Stopniowo do sieci przystępowały kolejne regiony. Ich pełną listę można znaleźć na oficjalnej stronie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego www.culinary-heritage.com. Do sieci należy obecnie dziewięć polskich województw, w tym województwo kujawsko-pomorskie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *