Centrum Zalesia urządzone. Tak wygląda wieś po rewitalizacji [ZDJĘCIA]

Box2 Chełmża Gmina Chełmża Region

Remont drogi na długości 260 m i poszerzenie jej do 4 m oraz elementy małej architektury i krajobrazu: chodniki, alejki, altany ogrodowe, ławki i stojaki na rowery – tak wygląda Zalesie po rewitalizacji.

Gmina Chełmża podsumowała projekt „Uporządkowanie przestrzeni publicznej w centrum wsi Zalesie”. Polegał on przede wszystkim na rewitalizacji centralnej części tej miejscowości.

„W ramach przedsięwzięcia wykonano w centrum miejscowości remont drogi o dł. ok. 260 mb, w tym jej poszerzenie do 4,0 mb celem zapewnienia jej minimalnej szerokości. Wykonano również zjazdy, pobocza i oznakowanie pionowe i poziome ruchu drogowego” – informuje Urząd Gminy Chełmża.

Projekt polegał też na adaptacji przestrzeni publicznej w centrum wsi na cele aktywizacji społecznej. Pojawiły się tam elementy małej architektury i architektury krajobrazu: chodniki i alejki, altany ogrodowe, ławki, śmietniki, stojaki na rowery, boisko do piłki plażowej, plac zabaw i siłownia zewnętrzna, nasadzenia zieleni.

Cały projekt pochłonął ponad 648 tys. zł, z czego 424 tys. zł to unijne dofinansowanie.

Tagged
Wojciech Giedrys
Dziennikarz, redaktor wydań "Tylko Toruń" i działów on-line serwisów tylkotorun.pl i pozatorun.pl. Od 1999 r. w Toruniu. Miłośnik architektury modernistycznej, piewca Rubinkowa.
http://fb.me/wojciech.giedrys

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *